Amsterdam

Na coffee shopy si v Amsterdamu vzpomenete až v poslední řadě!

Amsterdam patří k těm městům, do kterých se budete chtít vracet znovu a znovu a znovu a znovu. A vůbec ne jen kvůli proslaveným coffee shopům, ale především proto, že se tu budete cítit neuvěřitelně dobře.

Když budete mít kliku, seženete letenky fakt za pár kaček. Cesta není dlouhá, dá se vydržet i v nízkonákladovkách s menším batůžkem a tělo na tělo. Geniální je, že na letišti pak sednete do vlaku, který vás za méně než půl hodiny vyplivne téměř v centru.

Kde přespat?

Snídaně před hotelem!

S cenami za ubytování už to není tak veselé jako s letenkami. My jsme zakotvili v hotelu Ibis Amsterdam Centre Stopera, Valkenburgerstraat 68. Je to odsud všude kousek, takže se nikam není třeba přesouvat městskou hromadnou, obzvlášť půjčíte-li si kolo, což vřele doporučujeme!

Jak se tu pohybovat?

Navštívit Amsterdam a neprojet si ho na kole, to je teda skutečně smrtelným hříchem! A kolo vám tu půjčí na každičkém rohu! Když k tomu připočítáte, o kolik víc toho stihnete, že tu kola mají vždy přednost před auty a všude zaparkujete, tak bych řekla, že není co řešit!

Co nejvíc dostalo nás?

Návštěva u Rembrandta!

https://www.rembrandthuis.nl/nl/ krásnej starej dům, ve kterým je všechno jakoby se tam měl Rembrandt každou chvíli objevit! Úžasný jsou vlastně všechny domy v Amsterdamu, jako jsou úzký a vysoký, aby nezabíraly tolik pozemku, protože právě ten tu byl při jejich výstavbě pekelně drahý. Takže je v nich spousta maličkých místností nad sebou, což je pro našince něco nového! A ani Rembrandtův dům není výjimkou. Uvidíte, jak si zde mistr míchal barvy, kde nocoval, co snídal a vůbec se propadnete o pěkných 400 let do historie jen překročením venkovního prahu! Fakt stojí za zhlédnutí. Není od věci mrknout se na vstupenky a pořídit si je klidně dopředu. I když tady zas tak moc narváno nebylo.

Zrzavý mok

Když z domu vylezete a podíváte se na jedenáctou hodinu, uvidíte takový domeček u vody, což je hospoda a pivo v ní excelentní – nejen holandské ale i belgické! Poprvé jsme tu ochutnali třeba takového Hoegaardena. Sedíte venku a koukáte, jak kolem proplouvají lodě, popíjíte, chytáte bronz, pokud zrovna svítí a kocháte se! Nádhera nesmírná!

Hrabání se v harampádí

Když vyjdete od Rembrandtova domu vlevo a první možnou ulicí se zase dáte vlevo, ještě před mostem, měli byste narazit na bleší trh, který je obrovský, nesmírně sympatický a nakoupit se tam dají neuvěřitelné poklady. Ale nevím přesně, v jaké je tam dny. Tipovala bych to hlavně na víkendy.

Dům Anny Frankové

https://www.amsterdam.info/cz/muzea/annefrank/ je kousek od Red Light District a bývá tam velká fronta, ale také stojí za vidění, i když jde o velmi smutný příběh.

Umělecký doping v Rijksmuseu

https://www.tiqets.com/en/amsterdam-c75061/rijksmuseum-skip-the-line-p703796?gclid=CjwKCAjw4sLVBRAlEiwASblR-4YYuEgMhnrEyF082EqMzB57IeIGKJwa-zuNyoMZ3O6T0dVg1AubGRoCJYoQAvD_BwE tady je originál Noční hlídky a spousta zajímavých obrazů, Jde o obrovské muzeum, kde člověk může strávit celý den a stejně nejspíš neuvidí všechno, co budova nabízí!

Kontrola Noční hlídky během dne

Noční hlídku si můžete ale prohlédnout i ve 3D na Rembrandt Square, kde je také Starbucks a vypít si kávu při pohledu na krásné sousoší! To rozhodně doporučuju!!

Vincentovy slunečnice

A samozřejmě muzeum Vincenta van Gogha – https://www.vangoghmuseum.nl/en, tam byste bez předem koupených lístků asi vůbec chodit neměli a je třeba počítat s tím, že i tady je to na delší čas! Tenhle chlapík vás ze svých spárů jen tak nepustí, to je jasný!

Oběd u fontány

Mezi Rijksmusemu a muzeem Van Gogha je krásné náměstí s fontánou. Tam se moc dobře obědvá.

Zabloudění mezi tulipány

A nesmíte zapomenout zanořit se do některého z tulipánových trhů, protože tolik vůně a tolik barev na jednom místě, jestli ještě nikdy v životě necítili a neviděli. To je prostě krása nesmírná! A taky si vyzkoušet místní nejoblíbenější obuv! Padne skoro jako ulitá!

Plavba po kanálech

Kousek od nádraží, kde vystoupíte po cestě z letiště, si pak určitě sedněte na loď a nechte se povozit po grachtech. Je to velký zážitek. Lodě jsou velké, kanály úzké, sem tam to s vámi pěkně hodí, ale projížďka je to nezapomenutelná!

Místní dobroty

Až vystoupíte, určitě si naproti kupte slavné holandské hranolky, jsou naprosto delikatesní! Ale pozor, vážně až po plavbě, protože na loď vás s nimi nepustí. Na té hlavní, nebo kdekoli jinde, si taky kupte určitě kousek nějakého dobrého sýra! Naším favoritem je Old Amsterdam! Ať vlezete do jakékoli sýrárny, vždycky tam mají pár kousků na ochutnání a vy se tak můžete rozhodnout, který vám chutná nejvíc a koupit ho domů, aby vám co nejdéle připomínal, jak chutná Amsterdam!

Taky se zastavte, když vám to vyjde, na polévku v jejich bistrech a polévkárnách, jsou děsně dobrý a taky myslím superzdravý ;-).

Šlapání, šlapání, šlapání!

A jestli propadnete kouzlu jízdy na kole ve městě, můžete vyrazit i mimo centrum do amsterdamských sídlišť. Jsou poklidná, barevná a vítr tu sviští kolem uší ještě o moc rychleji. Dá se posedávat na molech a odpočívat a nasávat atmosféru plnými doušky. Neméně úchvatný je pro jízdu na kole a relax také Vondel park! Je uprostřed města, ale jakmile do něj zaplujete, zapomenete, že jste v metropoli. Obletují vás papoušci, pokřikují tu na sebe volavky a vy sebou prásknete na trávu a posloucháte, jak teče voda!

A v noci? To je přece jasné – Red Light District

Místo, kde byste po setmění neměli chybět v žádném případě! Je to slavná čtvrť s červenými lucernami, výlohami se spoře oděnými ženami, které se vás snaží zlákat do svých spárů! Ať už se dáte, či nikoli, bez návštěvy tohoto místa nebude vaše návštěva Amsterdamu nikdy úplná!

Přejeme šťastnou cestu a hodně zážitků při toulkách Amsterdamem!

Napsat komentář