Bali – den první

Připoutejte se prosím!

Jak jsme se rozhodli letět rychle a ještě rychleji jsme pak museli běhat a jak jsme si cestou z Denpasaru zahráli hru „Chcete být milionářem“, užili si svou první zácpu a málem skončili v rýžových polích i s autem a batohy.

Co se týká leteckých společností, létá na Bali kdekdo. S někým jste tam za pár hodin (když říkám pár, myslím třeba devatenáct) a s někým se vlečete i celý jeden dlouhý den. My jsme letos v létě letěli s našima, takže aby klouby nebolely, rozhodli jsme se pro expresní linku s Qatar Airways. Za necelých šest hodin po vzletu z Prahy jsme už v DOHA rozvážně, ale svižným krokem doháněli letadlo, co pak letělo už jen devět hodin přímo do Denpasaru. Na přestup jsme měli hodinu. Není to zrovna mnoho času, ale všechno je perfektně značený a stihnout se to dá i se zakoupením kávy nebo odskočením na toaletu.

Všichni členové naší výpravy

Katařani jsou super, spousta místa, super jídlo, příjemný a pohledný letušky i stevardi. Cesta s nimi utíká jedna báseň. Na letišti v Denpasaru už se nemusíte o nic starat. Vyzvedne vás náš kamarád Gede, který má sice své mouchy (o těch později), ale řídí bezpečně a s láskou.

Cestou do Canggu se stavíte v Seminyaku v prověřené směnárně, kde si můžete vyměnit dolary za rupie a stát se v mžiku milionářem. Za 1000 dolarů totiž utržíte cca 14 mio indonéských rupií. Pokud nebudete mít hotovost, je třeba stavit se v bance a to je tu trochu adrenalinový sport. Jen nutné být opravdu v bance, kde většinou hlídá místní policejní příslušník, ne u bankomatů, co stojí jen tak u silnice nebo někde. Občas tu totiž mívají problémy se scanovaním karet a následným slušným vybílením kont, ale v bance je to vždy bezpečné. Teda takhle, aby bylo jasno, my jsme při naší dřívější návštěvě, poměrů neznaje, z bankomatu u cesty vybrali a vůbec nic se nám nestalo, ale opatrnosti, zvlášť u peněz, není nikdy dost. Z bankomatu se vám podaří vydobýt vždy jen omezenou částku okolo 2 mio. Vybírat můžete ale i víckrát za sebou, takže se k nějaké uspokojivé částce nakonec vždycky dostanete.

Jaká, že částka je ta uspokojivá?

Transfer z letiště se podle velikosti auta pohybuje tak okolo 500 tisíc. Pronájem auta s řidičem na cca 8 hodin stoji 500 – 700 tis. V restauraci se jeden člověk nají a napije od 20 do 160 tis. Podle tipu restaurace. Pronájem motorky na jeden den se pohybuje od 50 do 70 tisíc.

Takže prachy v kapse a jede se dál. Jestli se dá na Bali letět super rychle, doprava autem je zas ta nejpomalejší na celém světě. Pokud milujete zácpy, v kterýkoli den, v kteroukoli denní i noční hodinu si jich na Bali užijete do sytosti. Pokud nejsou zácpy zrovna vaší oblíbenou kratochvílí, doporučujeme čtyři kola používat jen v těch nejnutnějších případech, pak osedlat skútr a pěkně se proplétat mezi stojícími auty. Ale zásady bezpečného přesouvání se po Bali nechme na zítřek. Teď hledá Gede zkratku, aby vás dovezl „domů“ co možná nejrychleji. A k tomu volí romantickou cestičku mezi rýžovými políčky, kde není ani z jedné strany žádné zábradlí, prostě jen cesta a pak už cca metr dolů a pole plné bláta. Šířka téhle stezky je sotva na jedno auto, ale je obousměrná a to sebou přináší občas drobnou komplikaci. Když se tu potkají dvě auta proti sobě, musí to jedno vycouvat. To je ještě docela ok, když člověk umí opravdu dobře couvat, horší je, když oba řidiči naznají, že se pokusí vyhnout. Podle mě je to totiž nemožné. Na vlastní oči jsme to nikdy neviděli, čas od času se tu prý někdo prostě ocitne v rýži, a to doslova. Gede je však zkušený řidič a bezpečně vás do Canggu do vašeho/našeho krásného ubytování dopraví. Takže vítejte, vybalte, dejte si kávu a šup do bazénu!

Napsat komentář