Bali – den desátý

Jedeme zpět na Bali a dáme si pořádně do nosu

Jak jsme se vraceli za odlivu a máchali se po pás ve vodě a v Crate coffe si nacpali pupky k prasknutí.

Západy jsou tu stejně nádherné jako na Bali!
Opustit Nusa Penidu můžete zase jen lodí a myslím tak 3x nebo 4x během dne. Čas, který vám bude vyhovovat, si dohodnete ve vašem Dive resortu. A budete-li mít štěstí, jako jsme měli my, bude i odplutí z ostrova velkou zábavou. Chtít se vrátit na Bali v době, kdy probíhá odliv, loď pro vás nebude moci přijet až ke břehu. A bude-li odliv zrovna kulminovat, vaše loď bude čekat opravdu dost daleko. Jak se tam dostanete? Vlastně jednoduše. Vyhrnete kalhoty, hodíte batohy a menší děti na záda a vyrazíte. Tak po 100 metrech dorazíte k malé bárce, která vás, až bude naložená k prasknutí, odveze k vaší rychlé lodi. A jestli se vás bude štěstí dále držet, jako nás, cesta zpět bude báječná, protože vlny si s vaším dopravním prostředkem budou cestou pohazovat, jakoby nevážil více než 10 kilo. Takže trpíte-li mořskou nemocí, spolkněte před cestou raději nějaký kinedryl, nebo si řekněte o prášek proti mořské nevolnosti opět v Dive resortu, jsou připravení pomoci. Ale dětem se to bude líbit! Za necelou hodinku je dohoupáno. Vysypete se ven a najdete Gedeho, který vás bezpečně a bez houpání dopraví do Canggu.
Sbohem Nusa Penido!
Možná dorazíte docela brzy a možná docela hladoví. Zatím jsme společně ještě příliš restaurací v Canggu nenavštívili a to by byla fakt děsná chyba. Absolutním favoritem je pro nás Crate Cafe. Máte ho v podstatě za barákem a jídlo je tam famózní! O pití nemluvě. Ovoce, zelenina, masíčko, samá dobrota. Ke snídani mísa plná jogurtu, chia semínek, banánů, jahod a oříšků. K obědu The Mafia – něco jako pizza plná rajčat, hub, sýra, rukoly, kterou byste mohli jíst celý den a furt byste neměli dost. K večeři nachos s guacamole a rajčatovou salsou… No prostě dokonalost sama. Zdravé, dobré, fantastické. Tam si po návratu z Nusa Penidy a po pohoupání v oceánu rozhodně srovnáte žaludek. A západ slunce s plným bříškem bude ten den ještě krásnější než obvykle.
P. S. A když jsme u těch restaurací… Jet na Bali a nedat si alespoň 1x za tři dny pořádný oběd ve Warungu je prostě hřích. Vy už víte, co to je. Místní bistro, ve kterém nikdy dopředu přesně nevíte, čím se nacpete, ale vždycky, vždycky to chutná dokonale! Milujou to i děti, takže Warungy nevynechávat. Jeden z těch vůbec nelepších, co se jmenuje BU MI, to už taky víte, máte rovnou za barákem. A když by vás hlad přepadl později, o cca 800 m. dál je Varuna, tentokrát v zatáčce a po vaší pravé ruce a taky je k sežrání! Skvělou pizzu, o níž už také něco víte a na kterou budete vzpomínat ještě mnoho let, si dáte ve Fabricce, ta je po cestě na Echo beach v docházkové nebo skútrové vzdálenosti. Echo beach je mimochodem krásná pláž navazující na Batu Bolong.
Prohání se tu pokročilí surfaři, protože vlny jsou ještě o moc větší než u nás. Saláty, burgery, ryby, tortilly, smootie, fresh juice, koktejly, kterých nebudete mít nikdy dost dostanete v Betel nut. Tahle restaurace je stále plná, ale dost to tam odsejpá, takže se vyplatí na tu zatracenou dobrotu i pár minut posečkat na ulici. Betel nut je také cestou k oceánu po levé straně, pár metrů za Rip Carlem, těsně před odbočkou ke Calm Tree Bungalows (tam si mimochodem skočte taky na Nasi Goreng, což je smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou, nebo jen se zeleninou a je to typické balijské jídlo, takže ho dostanete všude a porce stojí okolo 30 tis. Ale v Calm Tree nám chutnají nejvíce.
Zpět na Bali!
Je to resort, kde jsme byli ubytovaní přede dvěma lety, vlastní ho náš kamarád Gede Arnold a kromě skvělé kuchyně je tam i krásný bazén, kde vás nebo děti nechají bez problému i vykoupat, když bude třeba.). Kousek před Betel nut je ještě Poke Poke – Havajské saláty na všechny způsoby servírované do misek z kokosu. 100% zdravé, 100% chutné. A ještě kousek před Poke Poke je Monsignor spoon, francouzská pekárna, kde mají úplně fantastickou kávu, dokonalé pečivo, sladké tartaletky s jahodami, vanilkové a čokoládové mille-feuille (takové to jako listové těsto v několika patrech přilepené s sobě úžasným vanilkovým nebo čokoládovým krémem, mňam…) slané chleby mnoha druhů a taky pravé, křupavé francouzské bagety s lososem, šunkou, sýrem, tuňákem… Dokonalost sama! A pravá mexická kuchyně? Tu v Canggu najdete taky. Tak 200 před pláží po pravé straně je Lacalita. Taco, tortilly, nachos s rajčatovou salsou, quacamole a zakysanou smetanou, jak od mexické babičky! A další a další a další, které sami objevíte a kde si pochutnáte. Skoro by se myslím dalo říct, že v Canggu nemůžete s výběrem restaurace šlápnout vedle.

Napsat komentář